Coronacrisis – continuïteitsbijdrage – Welk overzicht toont de benodigde omzetgegevens per zorgverzekeraar?
Ergo/Covid/Diethetiek
Specialisaties
Met ingang van 14 april 2020 kunnen praktijkhouders een continuïteitbijdrage aanvragen bij de zorgverzekeraars via VECOZO. Deze regeling is voor praktijken welke in financiële problemen komen omdat de omzet is gedaald.
De hoofdlijnen van de regeling is:
zorgaanbieders met een zorgovereenkomst voor het jaar 2020 kunnen, als dat echt noodzakelijk is, vanaf 14 april een vooruitbetaling aanvragen via VECOZO.
de vooruitbetaling hoeft maar op één plaats te worden aangevraagd en wordt vervolgens door de afzonderlijke zorgverzekeraars uitbetaald;
de vooruitbetaling bedraagt in beginsel 70% van de gemiddeld door zorgverzekeraars vergoede maandomzet; bedragen vanaf 250 euro per maand per zorgverzekeraar wordt uitbetaald.
vanaf 20 april wordt de vooruitbetaling uitgekeerd, mits aan de voorwaarden wordt voldaan; in de eerste periode zal dat, gelet op de verwachte aantallen, gefaseerd plaatsvinden. Streven is uitbetaling binnen een week;
De zorgaanbieder doet geen beroep op de Rijksregelingen die zijn ingesteld naar aanleiding van het coronavirus, met uitzondering van dat deel van de zorgkosten dat niet door de zorgverzekeraar wordt vergoed op basis van de zorgverzekering en/of de aanvullende ziektekostenverzekering, behalve voor het deel omzetdaling dat mogelijk resteert na aftrek van de vergoeding door de regeling van zorgverzekeraars.
De zorgaanbieder is verplicht om declaraties vanaf maart jl. gedurende het verdere kalenderjaar 2020 (met uitzondering van een eventuele eigen bijdrage) rechtstreeks in te dienen bij de zorgverzekeraar voor zover deze nog niet zijn ingediend bij verzekerden.
De continuïteitsbijdrage wordt verrekend met de productie gedurende de maanden dat de continuïteitsbijdrage van toepassing is en eventuele meer productie als gevolg van inhaal effecten gedurende een periode nadat de continuïteitsbijdrage is uitgekeerd.
De aanvraagprocedure voor zorgaanbieders die geen contract hebben met een zorgverzekeraar wordt op dit moment uitgewerkt en dat vraagt wat meer tijd. Voor deze zorgaanbieders gelden ook de in de bijlage genoemde voorwaarden.
Welk overzicht in FysioOne toont de benodigde omzetgegevens per zorgverzekeraar?
Via het hoofdmenu > management rapportages > omzet per zorgverzekeraarkomt onderstaand overzicht naar voren. Hier is de omzet per zorgverzekeraar per maand te zien. belangrijk is om eerst zittingen te bepalen alvorens dit overzicht wordt geraadpleegd.
De particuliere omzet staat ook in dit overzicht vermeld. Dit staat op de onderste regel. Zie markering:
Tevens is het mogelijk om dit overzicht te exporteren naar een Excel document via het excel icoon:
Zorgaanbieders ZONDER contract met de zorgverzekeraar
De bovenstaande voorwaarde zijn ook van toepassing bij een zorgaanbieder zonder contract met de zorgverzekeraar. Daarbij gelden de volgende aanvullende voorwaarden:
De vooruitbetaling en/of de continuïteitsbijdrage wordt enkel verstrekt op basis van een geformaliseerde betaalrelatie of contract gelijk ‐ dan wel van gelijke strekking ‐ aan gecontracteerde aanbieders;
Indien er bij aanvraag van een vooruitbetaling geen contractuele relatie is met een zorgverzekeraar van wie de zorgaanbieder deze vooruitbetaling wil ontvangen, moet die worden aangegaan.Dit betreft dan een tijdelijk contract voor 2020 waaraan geen rechten ontleend kunnen worden voor 2021. Tenzij anders overeengekomen met de betreffende verzekeraar valt de aanbieder na afloop van het tijdelijke contract terug op de relatie van voor aanvraag van de vooruitbetaling. Dit betekent bijvoorbeeld dat indien sprake was van een acte van cessie deze opnieuw van toepassing zal zijn. De voorwaarden voor het tijdelijke contract worden op later moment gecommuniceerd;
De zorgaanbieder heeft een Ultimate Beneficial Owner‐verklaring (UBO‐verklaring) die bij de zorgverzekeraar bekend is. Indien dit niet het geval is, dient deze alsnog te worden aangeboden voor ondertekening van de overeenkomst. Hieruit blijkt welke natuurlijke persoon uiteindelijk belanghebbende van een entiteit is;
De zorgaanbieder heeft in januari en februari en maart 2020 zorgprestaties geleverd, met een minimum van totaal 5% over die drie maanden van de bij de zorgverzekeraar bekende zorgkosten op jaarbasis;