Veelgestelde vragen
terug naar overzicht

Wat is Claudicatio Intermittens (Etalagebenen)?

  • Claudicatio Intermittens
  • SpotOnMedics FysioOne

Claudicatio Intermittens betekent letterlijk ‘hinken met tussenpozen’. In Nederland wordt de term ‘etalagebenen’ veelgebruikt: als mensen pijn krijgen tijdens het lopen en hierdoor even rust moeten nemen, doen zij vaak net alsof ze de etalages aan het bewonderen zijn.

Wat is het?

Claudicatio Intermittens is een uiting van doorbloedingsproblemen in de benen als gevolg van slagaderverkalking (atherosclerose). Slagaderverkalking komt bij ieder mens voor, het is een onderdeel van het verouderingsproces. De bloedvaten worden door de jaren heen minder elastisch, stug en dik. De binnenkant van de slagader raakt beschadigd door het afzetten van vetten (cholesterol) en kalk. Hierdoor worden de bloedvaten steeds nauwer.

Uiteindelijk kan er een flinke vernauwing, een zogenaamde stenose, ontstaan. Op de plaats van de stenose kan er minder bloed passeren. Door de beschadiging en de trage stroomsnelheid van het bloed kunnen zich bij zo’n vernauwing eenvoudig stolsels vormen. Uiteindelijk kan zo’n stolsel een vat geheel afsluiten, dit heet een occlusie. Doorbloedingsproblemen in de benen die worden veroorzaakt door vernauwde of afgesloten slagaders, kunnen op verschillende manieren tot uiting komen. Denk hierbij aan een stekende, krampende pijn, vermoeidheid of een zwaar gevoel in de benen.

Is deze uitleg door u ervaren als nuttig of niet nuttig?

Nuttig
Niet nuttig
Bevestig
Oops, verkeerde knop. Ga terug.
Wij ontvangen graag uw feedback over deze pagina. Vult u het formulier in en wij nemen indien nodig contact met u op. Bij voorbaat dank.
Praktijknaam
E-mailadres
Bericht