Handleiding
terug naar overzicht

Inhoudsopgave

1. Over de zorgtraject declaratiegegevens tool en de retouren

1.1 Het doel van dit document

In de nieuwe GDS standaard is het verplicht om met een zorgtraject een zorgtrajectnummer en startdatum mee te sturen. 

Aan het begin van het jaar is er onduidelijkheid geweest over de aanlevering van deze gegevens. Dit heeft als gevolg gehad dat er wijzigingen zijn geweest in wat er werd aangeleverd en work-arounds zijn geboden voor praktijken om te kunnen declareren. 

  • Omdat de aangepaste gegevens niet inzichtelijk waren, bleef het oplossen van retouren van deze declaraties de rest van het jaar lastig. 
  • Er is soms zo veel aangepast in een traject om het in te dienen dat praktijken soms door de bomen het bos niet meer zien.
  • Er bleven problemen bij bepaalde zorgverzekeraars die de work-around voor de 008 naar 001 niet accepteerden (ASR/DSW). 
  • Er bleven problemen bij bepaalde dossier/trajectstructuren door hoe het zorgtrajectnummer hieraan was gekoppeld.

We hebben als oplossing voor bovenstaande problemen een nieuwe tool gebouwd. De zorgtraject declaratiegegevens tool. U vindt deze in de details van het traject dat u heeft geselecteerd bij een patiënt.

Als gevolg van het releasen van deze tool zijn er plots meer retouren over zorgtrajectnummers of startdatums dan u gewend bent in de maand juni 2025. Trajecten waarvan behandelingen eerder zijn goedgekeurd, komen ineens terug met retourcodes over incorrecte zorgtrajectnummers.

Dit is te verklaren en geen bug. Dit komt omdat we de tool hebben uitgebracht en deze doet wat hij moet doen. Het probleem is dat in veel van deze gevallen dus de gedeclareerde behandelingen op een andere manier zijn aangeboden, omdat we toen de tool nog niet hadden om te helpen de juiste zorgtrajectnummers te koppelen. 

Het goede nieuws is dat:

  • Het declareren van het zorgtrajectnummer en de startdatum vanaf heden automatisch goed zal verlopen, zonder het gebruik van work-arounds.
  • Uw retouren vanaf nu inzichtelijker zijn en minder puzzelwerk, omdat de historie van elke wijziging aan het zorgtrajectnummer en de startdatum, zowel door een gebruiker als door het systeem, vanaf nu inzichtelijk is en blijft.
  • De retouren die nu de kop opsteken de overblijvers zijn van de problemen en wijzigingen van begin het jaar. We kunnen nu door deze retourinformatie welke gegevens door de wijzigingen verkeerd zijn aangeleveverd. De trajecten die u met deze retouren herstelt, zullen de problemen van januari en februari niet meer raken.

We merken dat veel lange telefoongesprekken en tickets op dit moment gaan over deze retouren. Vaak komt het er na veel puzzelen op neer dat het traject toch gecrediteerd moet worden, omdat wat eerder aangeleverd is niet correct is. We zijn in de tickets gedoken over deze retouren om elk mogelijke situatie te kunnen verklaren en uit te kunnen leggen en zijn er achter gekomen dat een retour in dit geval in bijna alle gevallen er op neerkomt dat u het beste kunt crediteren en opnieuw kunt indienen.

Dit is geen bevredigend antwoord en laat u als praktijk vaak ook achter met de vraag waarom. 

2 Uitzonderingen:

Daarnaast hebben we 2 uitzonderingen gevonden waarbij wat eerder ingediend (soms) wel in orde is en waarbij de tool het niet goed kan berekenen. Deze situaties leveren ook vragen op op dit moment. In deze gevallen is het in principe mogelijk om een aanpassing te doen en door te declareren.

Dit zijn: 

  • Retouren waarbij de tool nu ineens leeg is.
  • Retouren op chronische trajecten waarbij aan begin van het jaar de aanspraakcode work-around is gebruikt.

Uit het onderzoek dat we hebben gedaan in de tickets blijkt dat in deze gevallen óók geldt ook dat u het beste kunt crediteren en opnieuw in kunt dienen. Om de aanpassing te kunnen doen moeten namelijk een aantal gegevens goed worden nagelopen, zodat u zeker weet dat wat u indient klopt.  Hiervoor heeft u in de meeste gevallen kennis nodig van:

  • Wat de tool precies doet
  • Wat er in het verleden is gewijzigd en op welke datum
  • Trucjes die ons support team kent door ons ervaring met het programma, die het voor de gemiddelde baliemedewerker alleen maar gecompliceerder maken.

Sommige praktijken willen graag gewoon zo snel mogelijk de declaraties afgehandeld en de deur uit.
Andere praktijken willen terecht de logica begrijpen, snappen waarom deze wijziging voor retouren zorgt en hiermee zelf uit de voeten.
Wij bij KCC willen voorkomen dat de logica niet goed begrepen wordt en dat de work-arounds zorgen voor nog meer puzzels en vragen.

Ons advies in elk van de retouren die u nu ontvangt over zorgtrajectnummers in juni, op trajecten waarbij al eerder iets is goedgekeurd, is:

Crediteer het traject > (Controleer of de tool nu goed staat voor aanlevering als u hier zelf nog een wijziging in heeft gedaan na de livegang) > Dien het hele traject vanaf de eerste afspraak opnieuw in met de gegevens in de tool.

Het doel van dit document is om u als FysioOne gebruiker:

  • Alsnog de handvatten te bieden om zelf aan de slag te gaan bij twijfel over crediteren. U kunt dan aan de slag op eigen risico en met de kennis die in dit document beschikbaar is. 
  • Praktijken duidelijkheid geven over de wijzigingen in het verleden tot nu toe en de retouren die hier nu nog uit voortkomen.

Op deze manier hopen we praktijken die wel graag zelf aan de slag gaan de wachttijden te besparen en hebben we meer tijd om u te woord te staan bij vragen die overblijven.

Afbeeldingen in deze handleiding moesten worden geproduceerd aan de hand van een omgeving waar daadwerkelijk op gedeclareerd is. De voorbeelden die u ziet zijn gedeeld met toestemming van de praktijk in kwestie.

1.2 Wat doet de tool?

De zorgtrajectdeclaratiegegevens vind u in elk traject onder “details van traject” in de patiëntenkaart.

  • De tool laat voor het geselecteerde traject het zorgtrajectnummer en de startdatum dat het systeem gaat meesturen als u de openstaande behandelingen declareert.
  • De tool bepaalt automatisch het correcte zorgtrajectnummer aan de hand van de trajectgeschiedenis van de patiënt.
  • Daarnaast zijn de gegevens die u in wil sturen aanpasbaar in de tool middels het kladblokje is en blijft er een historie van de aangepaste startdatum en zorgtrajectnummers inzichtelijk.

Hoe berekent de tool de trajectgegevens?

  • De tool controleert de diagnosecode en de lichaamslocatie in het geselecteerde traject.
  • De tool zoekt bij alle trajecten van deze patiënt het eerst aangemaakte traject op deze diagnosecode + lichaamslocatie. 
  • De tool kijkt wat in dit eerste traject de datum is van de eerste behandeling die in het traject staat en bepaalt dat dit de startdatum is van het zorgtraject van de patiënt in uw praktijk.
  • De tool toont in alle trajecten met deze diagnosecode + lichaamslocatie hetzelfde zorgtrajectnummer en dezelfde startdatum neer en gaat dit zo aanbieden bij de zorgverzekeraar.

1.3 Nieuwe trajecten declareren met de tool

We verwachten dat het indienen van de juiste informatie sinds het release van de tool bij nieuwe trajecten goed zal verlopen:

  • U hoeft in het vervolg geen aanspraak startdatum meer in te vullen bij een vervolg van de 001 op de 008. Deze work around boden wij sinds begin dit jaar om de trajecten te koppelen aan de juiste startdatum. Het systeem koppelt nu automatisch het zorgtrajectnummer en de startdatum van het 008 traject aan het 001 traject.
  • U hoeft niet meer het veld “start” aan te passen in de details van het traject. Het veld “start” is nu gewoon de daadwerkelijke datum waarop je traject is begonnen. Dit zorgt er voor dat uw trajecten op chronologische volgorde blijven lopen.
    – Momenteel loopt u door het veld start mogelijk nog wel tegen meldingen aan bij Ongeldig. IT gaat kijken naar de meldingen bij Ongeldig die worden getoond op basis van dit veld “start”. U kunt in dit geval indien nodig de startdatum van het traject gewoon zorgeloos wijzigen, omdat de startdatum die we daadwerkelijk meesturen in de tool staat en daar wordt aangepast indien nodig voor declareren.
  • U hoeft geen rekening meer te houden met of u doorgaat in een huidig dossier of een nieuw dossier voor het correct laten verlopen van declaraties.
    – We hebben u niet eerder niet expliciet verteld om hier rekening mee te houden, omdat dit op dat moment onnodig leek. Dit blijkt nu nodig aan de hand van de retouren die we ontvangen.

1.4 Incorrect aangeleverd in het verleden > Nu afgekeurd

Indien uw retour niet duidelijk gaat over een chronisch traject waarbij de work-around is gebruikt of over een traject waarbij u doorgaat op hetzelfde dossier op een andere diagnosecode, dan zal de tool het hoogstwaarschijnlijk correct berekenen en zou dit inhouden dat wat er bij de zorgverzekeraar geregistreerd staat afwijkt van wat u nu probeert in te dienen met de tool. Of dit incorrect is laten we aan u over als praktijk.

U kunt in deze situatie twee dingen doen: 

  1. U kunt ervoor kiezen om de eerdere registratie te crediteren en correct aan te bieden met de juiste zorgtraject declaratiegegevens. 
  2. U zou kunnen achterhalen met welke gegevens de eerdere behandelingen zijn goedgekeurd en een aanpassing doen in de tool, zodat u de declaraties blijft aanbieden met deze eerdere registratie.
    Let op: Als dit feitelijk gezien de incorrecte startdatum/zorgtrajectnummers zijn, dan is er een kans dat de zorgverzekeraar dit op een later moment afkeurt en wil terugvorderen. Crediteren heeft daarom de voorkeur.

1.4.1 Crediteren en correct aanbieden

Zorg er voor dat u alle behandelingen in het traject waarop u afkeuringen krijgt crediteert. Bij afwijzingen in een 001 traject, crediteer je dus alles wat is ingediend op indicatie 001.

Na het crediteren staan als het goed is in de tool nog de juiste zorgtrajectgegevens die het systeem heeft bepaald.

Controleer voor uzelf zo nodig of de declaratiegegevens inderdaad correct zijn.

Dien alles opnieuw in.

1.4.2 Doorgaan op de "foutieve" registratie.

Indien u wilt blijven declareren zoals u deed voor de tool live ging, zodat u niet de uitstaande behandelingen hoeft te crediteren, dan kunt u dit natuurlijk doen. U kunt de gegevens in de tool aan te passen naar hoe het eerst moet zijn aangeleverd. De zorgverzekeraar zal dit waarschijnlijk gewoon goed blijven keuren.

Houd er rekening mee dat als deze informatie feitelijk onjuist is, dat de zorgverzekeraar dit mogelijk aan het einde van het jaar wil terugvorderen. Crediteren heeft daarom de voorkeur en is ook gemakkelijker.

Als u het wil blijven indienen zoals het ingediend stond, dan kunt u er voor kiezen om de zorgtrajectdeclaratiegegevens aan te passen naar hoe het heeft gestaan.

In sommige gevallen is het lastig te achterhalen hoe de declaratiegegevens hebben gestaan voor de tool. Ook voor het klantcontact centrum is dit puzzelen. We hadden graag een uitleg willen geven om u hierbij te helpen, maar dit zou te ingewikkeld worden gezien de vele variabelen en plekken waar je kunt kijken.

Indien u wilt doorgaan op een afwijkende registratie en u komt er niet uit met de huidige beschikbare informatie over de tool, dan blijft ons advies om te crediteren en het opnieuw in te dienen.

2. Het oplossen van de retouren

2.1 In het kort

De tool doet wat hij moet doen en doet dit zo goed mogelijk aan de hand van de trajectgegevens van de patiënt en de eerdere diagnosecodes. 

Het gevolg hiervan is echter dat praktijken sinds begin juni meer retouren hebben ontvangen die gaan over startdatums en zorgtrajectnummers. Dit geldt voor trajecten waar al op is gedeclareerd voordat deze tool live ging. In 100% van deze retouren komt het op het volgende neer: 

! De gegevens die u uitstuurt met nieuwe declaraties in dit traject, matchen niet meer met wat er eerder is ingediend !

Zoals eerder aangegeven houdt dit in 90% van de gevallen in dat u moet crediteren en het traject opnieuw moet indienen met de gegevens uit de tool vanaf de eerste behandeling als u wil dat de registratie goed loopt bij de zorgverzekeraar.

Er zijn twee uitzonderingen waarbij u het beste kunt crediteren en opnieuw kunt indienen, maar waarbij u eventueel met de juiste kennis ook eventueel een aanpassing kan doen.

In de volgende paragrafen zetten we deze situaties uiteen voor praktijken die meer informatie willen of die liever de aanpassing doen bij deze uitzonderingen.

 

2.1.1 Het traject crediteren en opnieuw indienen
  1. Crediteer alles in het traject waarop u afkeuringen krijgt (In het geval dat u afwijzingen heeft op een 001 traject, hoeft u niet ook de 008 te crediteren).
  2. Controleer of alles nu goed staat in de tool.
  3. Declareer alles vanaf de eerste behandeling met de gegevens in de tool

2.1.2 Chronische trajecten waarbij de aanspraakstartdatum als work-around is gebruikt.

Bij overgang van een 008 traject naar een 001 traject kan het zo zijn dat de tool het goed berekend, maar dat u nu retouren krijgt omdat u voor eerdere declaraties de work-around met het aanspraakstartveld heeft gebruikt.

Alles crediteren
U kunt voor het gemak alles op het 001 traject crediteren. U kunt het dan opnieuw indienen met de instellingen die de tool heeft bepaald  en deze zo laten staan als bij de migratie van de tool.

Laat in dit geval de aanspraakstartdatum leeg. Deze is niet meer van toepassing, omdat de work-around niet meer nodig is.

Aanpassingen maken om door te declareren
U kunt eventueel ook een aanpassing doen om door te declareren in dit geval. U blijft dan de aanspraakstartdatum als work-around gebruiken voor deze klacht, terwijl dit niet meer nodig is. We weten niet zeker hoe de zorgverzekeraar in de toekomst met de work-around omgaan. Ze hebben deze work-around tijdelijk geaccepteerd, maar in feite wordt er natuurlijk een aanspraakveld gebruikt voor iets wat daar niet voor bedoeld is. Om deze reden kunt u het beste crediteren en opnieuw indienen.

Hoe herkent u deze retoursituatie?
U krijgt retouren op een 001 traject waar reeds op gedeclareerd is. Als u kijkt in de zorgtraject declaratiegegevens tool van het 001 traject met de tool in het 008 traject, dan zult u zien dat de tool het correct probeert te berekenen.

In het 001 traject staat namelijk hetzelfde zorgtrajectnummer en dezelfde startdatum als bij de 008. Dit is ook meegegaan met de reeds afgekeurde declaraties.

Zoals je ziet in dit voorbeeld is echter ook de work-around gebruikt voor het koppelen van de 008 aan de 001 begin dit jaar. In deze situatie is dus:

  • het 001 traject aangemaakt op 27-02-2025 (zie veld start) en deze is niet aangepast.
  • Bij de aanspraakstartdatum is de startdatum van de 008 ingevuld, zodat dit door de zorgverzekeraar werd goedgekeurd

Wat gaat er mis in deze retoursituatie?
In deze situatie heeft de zorgverzekeraar voor de gedeclareerde behandelingen het volgende ontvangen:

  • Een startdatum van 27-02-2025
  • Een aanspraak startdatum van 09-12-2025 om het te koppelen aan de 008
  • Hetzelfde zorgtrajectnummer als bij de 008 (dit hing immers aan hetzelfde dossier).

——————————————————————————————— Na release van de tool

Wat ontvangt de zorgverzekeraar nu sinds de tool waardoor deze afkeurt?

  • Een startdatum van 09-12-2025
  • Een aanspraakstartdatum van 09-12-2025
  • Hetzelfde zorgtrajectnummer als bij de 008.

Ondanks dat we feitelijk hetzelfde aanbieden, is er dus alsnog een verschil in de meegezonden startdatum, door deze work-around.

Hoe kunt u dit herstellen, zodat het weer correct wordt aangeleverd?

Om te zorgen dat u de behandelingen weer kunt aanleveren kunt u er voor kiezen om de datum uit het veld “start” van de 001 in de tool in te vullen bij de tool, zoals hier:

De zorgverzekeraar zal vanaf nu weer dezelfde informatie ontvangen over dit traject.

2.1.3 Retouren waarbij de zorgtrajecttool ineens leeg is

Hoe herkent u deze retoursituatie?
U krijgt retouren dat het zorgtrajectnummer ontbreekt of onjuist is. U kijkt bij de patiënt en ziet dat er al gedeclareerd is op het traject waarop wordt afgekeurd. Als u in de zorgtraject declaratiegegevens tool kijkt geeft deze aan “er moet eerst een aandoening worden geselecteerd”.

Wanneer u de diagnosecode van dit traject opnieuw opslaat, zal de zorgtrajectdeclaratietool verschijnen, maar leeg blijven. Dit is logisch als u begrijpt hoe een zorgtrajectnummer wordt bepaald.


Wat kunt u doen?
U zou de ingediende behandelingen die al zijn goedgekeurd kunnen crediteren en de behandelingen opnieuw kunnen aanbieden. Dan worden deze allemaal aangeboden met een nieuw zorgtrajectnummer.

U zou er echter ook voor kunnen kiezen om een wijziging te doen in de bestaande trajecten. Dan kunt u door declareren zonder te crediteren. Met deze wijziging ga je door op het zorgtrajectnummer waarop de eerste behandeling al is goedgekeurd. Dit is geen probleem mits er niets in 2025 is gedeclareerd onder datzelfde zorgtrajectnummer voor een andere diagnosecode. Om dit zeker te weten moet u goed kijken in de trajectgeschiedenis. Dit is soms lastig, vereist wat handelingen voor de work-around en is dus foutgevoelig. Om deze reden is ons advies om te crediteren en opnieuw in te dienen.

Voor praktijken die dit liever aanpassen dan crediteren of voor prakijken die graag de logica begrijpen van wat er gebeurt, hebben we een uitgebreidere uitleg over wat er precies fout gaat bij deze retour en hoe u dit kunt aanpassen en kunt blijven indienen.

Deze uitleg volgt hier onder:


Hoe wordt het zorgtrajectnummer bepaald?
Het systeem maakt een zorgtrajectnummer op de combinatie startdatum + Diagnosecode + lichaamslocatie (links / rechts / links en rechts). 

Dus, als een patiënt komt voor de linkerknie vanaf 3 februari, dan maakt het systeem op basis van deze combinatie een zorgtrajectnummer.

Als er iets verandert aan de startdatum, diagnosecode of lichaamslocatie, dan verandert ook het zorgtrajectnummer op de achtergrond. Dit is ook de bedoeling, want als een patiënt ineens declaraties voor een rechterelleboog stuurt, dan ziet de zorgverzekeraar dat als een nieuw zorgtraject en verwachten ze een nieuw zorgtrajectnummer.

Het zorgtrajectnummer hing vóór de tool live ging op de achtergrond aan een dossier. Dit gaf problemen, want: 

  • U kunt aan een dossier meerdere trajecten koppelen met verschillende diagnosecodes.
  • Er kon maar één zorgtrajectnummer aan het dossier hangen.
  • Er werd dus niet een nieuw zorgtrajectnummer gegenereerd als u doorging in een bestaand dossier en de diagnosecode aanpaste. 

Wat houdt dit in voor de behandelingen die al zijn ingediend?
Deze behandelingen zijn ingediend op het zorgtrajectnummer dat voorheen aan doorlopende het dossier hing op de achtergrond. Alles wat aan dit dossier hing is met dit zorgtrajectnummer gedeclareerd.

U kunt zien welke trajecten er aan een dossier hangen door het dossier te openen en bij basisgegevens onderaan te kijken:

Vóór de migratie van de tool werden alle dossiers in deze situatie gedeclareerd onder hetzelfde zorgtrajectnummer, ook al zijn deze trajecten allemaal aangemaakt op andere diagnosecodes. Omdat het systeem nu met de tool correct per traject een zorgtrajectnummer bepaald los van het dossier, probeert deze correct een nieuw zorgtrajectnummer te maken bij de nieuwe diagnosecode en is de tool leeg.

In de historie van de tool kun je zien dat dit is gebeurd: bij de eerste gegevens van de tool staat het oude correcte zorgtrajectnummer dat aan dit dossier hing. Daarna is de lege registratie aangemaakt toen er opnieuw is geboekt:

Het zorgtrajectnummer waar deze declaraties op zijn ingediend was dus voor al deze trajecten hetzelfde tot de tool live ging. Na release van de tool, wil het systeem een nieuw zorgtrajectnummer voor de nieuwe klacht. Dit is in principe onnodig als er in geen van de oudere trajecten behandelingen uit 2025 zijn gedeclareerd. Voor 2025 werd het zorgtrajectnummer namelijk niet meegestuurd.

  • Als er in de andere trajecten behandelingen uit 2025 zijn gedeclareerd, dan moet u dus crediteren en opnieuw indienen. 
  • ALLEEN als er in de andere trajecten geen behandelingen uit 2025 zijn gedeclareerd, dan kunt u doorgaan op hetzelfde zorgtrajectnummer en de volgende work-around gebruiken:

De work Around
We willen het zorgtrajectnummer dat oorspronkelijk is meegestuurd met de declaratie weer gaan meesturen. Het nummer dat is meegestuurd met de gedeclareerde behandelingen vindt u in Details voor traject > Open de declaratiegegevens tool > klik op het kladblokje > Zie: Migratie.

Het lukt echter niet om deze terug te plakken in de tool, omdat het oude zorgtrajectnummer ook nog bij het vorige traject staat. U krijgt dan de volgende waarschuwing:

Hoe kunt u dit herstellen, zodat het weer correct wordt aangeleverd?
> Open het dossier dat aan het nieuwe traject hangt waarop u nu afkeuringen krijgt.
> Kijk bij basisgegevens in het dossier > onderaan de pagina > U ziet dat er meerdere trajecten zijn gekoppeld aan dit dossier. Kijk welke trajecten aan deze reeks hangen:

 

In het oude traject:
> Controleer of in deze trajecten behandelingen staan van 2025, zo ja? Dan werkt de work-around niet en kunt u beter crediteren.
> Navigeer naar deze oude trajecten en open hier de zorgtrajectdeclaratiegegevens tool.
> Klik op het kladblok
> Genereer voor al deze oude trajecten een nieuw zorgtrajectnummer met de knop “nieuw nummer genereren”

In het nieuwe traject:
> Ga naar de zorgtrajecttool in het huidige traject waarop de afkeuringen komen.
> Kopieer het zorgtrajectnummer dat u bij “migratie” ziet staan.


> Dit zal nu niet meer blokkeren, omdat het zorgtrajectnummer niet meer uit het dossier van 2024 hangt.
> Sla op.
U kunt de behandelingen in dit traject weer declareren met hetzelfde zorgtrajectnummer.

Retouren Zorgtrajectnummer ontbreekt of is onjuist – juni 2025

Laatst gewijzigd door: Sanne van Twisk op 02-07-2025 - 16:18:57

Inhoudsopgave

1. Over de zorgtraject declaratiegegevens tool en de retouren

1.1 Het doel van dit document

In de nieuwe GDS standaard is het verplicht om met een zorgtraject een zorgtrajectnummer en startdatum mee te sturen. 

Aan het begin van het jaar is er onduidelijkheid geweest over de aanlevering van deze gegevens. Dit heeft als gevolg gehad dat er wijzigingen zijn geweest in wat er werd aangeleverd en work-arounds zijn geboden voor praktijken om te kunnen declareren. 

  • Omdat de aangepaste gegevens niet inzichtelijk waren, bleef het oplossen van retouren van deze declaraties de rest van het jaar lastig. 
  • Er is soms zo veel aangepast in een traject om het in te dienen dat praktijken soms door de bomen het bos niet meer zien.
  • Er bleven problemen bij bepaalde zorgverzekeraars die de work-around voor de 008 naar 001 niet accepteerden (ASR/DSW). 
  • Er bleven problemen bij bepaalde dossier/trajectstructuren door hoe het zorgtrajectnummer hieraan was gekoppeld.

We hebben als oplossing voor bovenstaande problemen een nieuwe tool gebouwd. De zorgtraject declaratiegegevens tool. U vindt deze in de details van het traject dat u heeft geselecteerd bij een patiënt.

Als gevolg van het releasen van deze tool zijn er plots meer retouren over zorgtrajectnummers of startdatums dan u gewend bent in de maand juni 2025. Trajecten waarvan behandelingen eerder zijn goedgekeurd, komen ineens terug met retourcodes over incorrecte zorgtrajectnummers.

Dit is te verklaren en geen bug. Dit komt omdat we de tool hebben uitgebracht en deze doet wat hij moet doen. Het probleem is dat in veel van deze gevallen dus de gedeclareerde behandelingen op een andere manier zijn aangeboden, omdat we toen de tool nog niet hadden om te helpen de juiste zorgtrajectnummers te koppelen. 

Het goede nieuws is dat:

  • Het declareren van het zorgtrajectnummer en de startdatum vanaf heden automatisch goed zal verlopen, zonder het gebruik van work-arounds.
  • Uw retouren vanaf nu inzichtelijker zijn en minder puzzelwerk, omdat de historie van elke wijziging aan het zorgtrajectnummer en de startdatum, zowel door een gebruiker als door het systeem, vanaf nu inzichtelijk is en blijft.
  • De retouren die nu de kop opsteken de overblijvers zijn van de problemen en wijzigingen van begin het jaar. We kunnen nu door deze retourinformatie welke gegevens door de wijzigingen verkeerd zijn aangeleveverd. De trajecten die u met deze retouren herstelt, zullen de problemen van januari en februari niet meer raken.

We merken dat veel lange telefoongesprekken en tickets op dit moment gaan over deze retouren. Vaak komt het er na veel puzzelen op neer dat het traject toch gecrediteerd moet worden, omdat wat eerder aangeleverd is niet correct is. We zijn in de tickets gedoken over deze retouren om elk mogelijke situatie te kunnen verklaren en uit te kunnen leggen en zijn er achter gekomen dat een retour in dit geval in bijna alle gevallen er op neerkomt dat u het beste kunt crediteren en opnieuw kunt indienen.

Dit is geen bevredigend antwoord en laat u als praktijk vaak ook achter met de vraag waarom. 

2 Uitzonderingen:

Daarnaast hebben we 2 uitzonderingen gevonden waarbij wat eerder ingediend (soms) wel in orde is en waarbij de tool het niet goed kan berekenen. Deze situaties leveren ook vragen op op dit moment. In deze gevallen is het in principe mogelijk om een aanpassing te doen en door te declareren.

Dit zijn: 

  • Retouren waarbij de tool nu ineens leeg is.
  • Retouren op chronische trajecten waarbij aan begin van het jaar de aanspraakcode work-around is gebruikt.

Uit het onderzoek dat we hebben gedaan in de tickets blijkt dat in deze gevallen óók geldt ook dat u het beste kunt crediteren en opnieuw in kunt dienen. Om de aanpassing te kunnen doen moeten namelijk een aantal gegevens goed worden nagelopen, zodat u zeker weet dat wat u indient klopt.  Hiervoor heeft u in de meeste gevallen kennis nodig van:

  • Wat de tool precies doet
  • Wat er in het verleden is gewijzigd en op welke datum
  • Trucjes die ons support team kent door ons ervaring met het programma, die het voor de gemiddelde baliemedewerker alleen maar gecompliceerder maken.

Sommige praktijken willen graag gewoon zo snel mogelijk de declaraties afgehandeld en de deur uit.
Andere praktijken willen terecht de logica begrijpen, snappen waarom deze wijziging voor retouren zorgt en hiermee zelf uit de voeten.
Wij bij KCC willen voorkomen dat de logica niet goed begrepen wordt en dat de work-arounds zorgen voor nog meer puzzels en vragen.

Ons advies in elk van de retouren die u nu ontvangt over zorgtrajectnummers in juni, op trajecten waarbij al eerder iets is goedgekeurd, is:

Crediteer het traject > (Controleer of de tool nu goed staat voor aanlevering als u hier zelf nog een wijziging in heeft gedaan na de livegang) > Dien het hele traject vanaf de eerste afspraak opnieuw in met de gegevens in de tool.

Het doel van dit document is om u als FysioOne gebruiker:

  • Alsnog de handvatten te bieden om zelf aan de slag te gaan bij twijfel over crediteren. U kunt dan aan de slag op eigen risico en met de kennis die in dit document beschikbaar is. 
  • Praktijken duidelijkheid geven over de wijzigingen in het verleden tot nu toe en de retouren die hier nu nog uit voortkomen.

Op deze manier hopen we praktijken die wel graag zelf aan de slag gaan de wachttijden te besparen en hebben we meer tijd om u te woord te staan bij vragen die overblijven.

Afbeeldingen in deze handleiding moesten worden geproduceerd aan de hand van een omgeving waar daadwerkelijk op gedeclareerd is. De voorbeelden die u ziet zijn gedeeld met toestemming van de praktijk in kwestie.

1.2 Wat doet de tool?

De zorgtrajectdeclaratiegegevens vind u in elk traject onder “details van traject” in de patiëntenkaart.

  • De tool laat voor het geselecteerde traject het zorgtrajectnummer en de startdatum dat het systeem gaat meesturen als u de openstaande behandelingen declareert.
  • De tool bepaalt automatisch het correcte zorgtrajectnummer aan de hand van de trajectgeschiedenis van de patiënt.
  • Daarnaast zijn de gegevens die u in wil sturen aanpasbaar in de tool middels het kladblokje is en blijft er een historie van de aangepaste startdatum en zorgtrajectnummers inzichtelijk.

Hoe berekent de tool de trajectgegevens?

  • De tool controleert de diagnosecode en de lichaamslocatie in het geselecteerde traject.
  • De tool zoekt bij alle trajecten van deze patiënt het eerst aangemaakte traject op deze diagnosecode + lichaamslocatie. 
  • De tool kijkt wat in dit eerste traject de datum is van de eerste behandeling die in het traject staat en bepaalt dat dit de startdatum is van het zorgtraject van de patiënt in uw praktijk.
  • De tool toont in alle trajecten met deze diagnosecode + lichaamslocatie hetzelfde zorgtrajectnummer en dezelfde startdatum neer en gaat dit zo aanbieden bij de zorgverzekeraar.

1.3 Nieuwe trajecten declareren met de tool

We verwachten dat het indienen van de juiste informatie sinds het release van de tool bij nieuwe trajecten goed zal verlopen:

  • U hoeft in het vervolg geen aanspraak startdatum meer in te vullen bij een vervolg van de 001 op de 008. Deze work around boden wij sinds begin dit jaar om de trajecten te koppelen aan de juiste startdatum. Het systeem koppelt nu automatisch het zorgtrajectnummer en de startdatum van het 008 traject aan het 001 traject.
  • U hoeft niet meer het veld “start” aan te passen in de details van het traject. Het veld “start” is nu gewoon de daadwerkelijke datum waarop je traject is begonnen. Dit zorgt er voor dat uw trajecten op chronologische volgorde blijven lopen.
    – Momenteel loopt u door het veld start mogelijk nog wel tegen meldingen aan bij Ongeldig. IT gaat kijken naar de meldingen bij Ongeldig die worden getoond op basis van dit veld “start”. U kunt in dit geval indien nodig de startdatum van het traject gewoon zorgeloos wijzigen, omdat de startdatum die we daadwerkelijk meesturen in de tool staat en daar wordt aangepast indien nodig voor declareren.
  • U hoeft geen rekening meer te houden met of u doorgaat in een huidig dossier of een nieuw dossier voor het correct laten verlopen van declaraties.
    – We hebben u niet eerder niet expliciet verteld om hier rekening mee te houden, omdat dit op dat moment onnodig leek. Dit blijkt nu nodig aan de hand van de retouren die we ontvangen.

1.4 Incorrect aangeleverd in het verleden > Nu afgekeurd

Indien uw retour niet duidelijk gaat over een chronisch traject waarbij de work-around is gebruikt of over een traject waarbij u doorgaat op hetzelfde dossier op een andere diagnosecode, dan zal de tool het hoogstwaarschijnlijk correct berekenen en zou dit inhouden dat wat er bij de zorgverzekeraar geregistreerd staat afwijkt van wat u nu probeert in te dienen met de tool. Of dit incorrect is laten we aan u over als praktijk.

U kunt in deze situatie twee dingen doen: 

  1. U kunt ervoor kiezen om de eerdere registratie te crediteren en correct aan te bieden met de juiste zorgtraject declaratiegegevens. 
  2. U zou kunnen achterhalen met welke gegevens de eerdere behandelingen zijn goedgekeurd en een aanpassing doen in de tool, zodat u de declaraties blijft aanbieden met deze eerdere registratie.
    Let op: Als dit feitelijk gezien de incorrecte startdatum/zorgtrajectnummers zijn, dan is er een kans dat de zorgverzekeraar dit op een later moment afkeurt en wil terugvorderen. Crediteren heeft daarom de voorkeur.

1.4.1 Crediteren en correct aanbieden

Zorg er voor dat u alle behandelingen in het traject waarop u afkeuringen krijgt crediteert. Bij afwijzingen in een 001 traject, crediteer je dus alles wat is ingediend op indicatie 001.

Na het crediteren staan als het goed is in de tool nog de juiste zorgtrajectgegevens die het systeem heeft bepaald.

Controleer voor uzelf zo nodig of de declaratiegegevens inderdaad correct zijn.

Dien alles opnieuw in.

1.4.2 Doorgaan op de "foutieve" registratie.

Indien u wilt blijven declareren zoals u deed voor de tool live ging, zodat u niet de uitstaande behandelingen hoeft te crediteren, dan kunt u dit natuurlijk doen. U kunt de gegevens in de tool aan te passen naar hoe het eerst moet zijn aangeleverd. De zorgverzekeraar zal dit waarschijnlijk gewoon goed blijven keuren.

Houd er rekening mee dat als deze informatie feitelijk onjuist is, dat de zorgverzekeraar dit mogelijk aan het einde van het jaar wil terugvorderen. Crediteren heeft daarom de voorkeur en is ook gemakkelijker.

Als u het wil blijven indienen zoals het ingediend stond, dan kunt u er voor kiezen om de zorgtrajectdeclaratiegegevens aan te passen naar hoe het heeft gestaan.

In sommige gevallen is het lastig te achterhalen hoe de declaratiegegevens hebben gestaan voor de tool. Ook voor het klantcontact centrum is dit puzzelen. We hadden graag een uitleg willen geven om u hierbij te helpen, maar dit zou te ingewikkeld worden gezien de vele variabelen en plekken waar je kunt kijken.

Indien u wilt doorgaan op een afwijkende registratie en u komt er niet uit met de huidige beschikbare informatie over de tool, dan blijft ons advies om te crediteren en het opnieuw in te dienen.

2. Het oplossen van de retouren

2.1 In het kort

De tool doet wat hij moet doen en doet dit zo goed mogelijk aan de hand van de trajectgegevens van de patiënt en de eerdere diagnosecodes. 

Het gevolg hiervan is echter dat praktijken sinds begin juni meer retouren hebben ontvangen die gaan over startdatums en zorgtrajectnummers. Dit geldt voor trajecten waar al op is gedeclareerd voordat deze tool live ging. In 100% van deze retouren komt het op het volgende neer: 

! De gegevens die u uitstuurt met nieuwe declaraties in dit traject, matchen niet meer met wat er eerder is ingediend !

Zoals eerder aangegeven houdt dit in 90% van de gevallen in dat u moet crediteren en het traject opnieuw moet indienen met de gegevens uit de tool vanaf de eerste behandeling als u wil dat de registratie goed loopt bij de zorgverzekeraar.

Er zijn twee uitzonderingen waarbij u het beste kunt crediteren en opnieuw kunt indienen, maar waarbij u eventueel met de juiste kennis ook eventueel een aanpassing kan doen.

In de volgende paragrafen zetten we deze situaties uiteen voor praktijken die meer informatie willen of die liever de aanpassing doen bij deze uitzonderingen.

 

2.1.1 Het traject crediteren en opnieuw indienen
  1. Crediteer alles in het traject waarop u afkeuringen krijgt (In het geval dat u afwijzingen heeft op een 001 traject, hoeft u niet ook de 008 te crediteren).
  2. Controleer of alles nu goed staat in de tool.
  3. Declareer alles vanaf de eerste behandeling met de gegevens in de tool

2.1.2 Chronische trajecten waarbij de aanspraakstartdatum als work-around is gebruikt.

Bij overgang van een 008 traject naar een 001 traject kan het zo zijn dat de tool het goed berekend, maar dat u nu retouren krijgt omdat u voor eerdere declaraties de work-around met het aanspraakstartveld heeft gebruikt.

Alles crediteren
U kunt voor het gemak alles op het 001 traject crediteren. U kunt het dan opnieuw indienen met de instellingen die de tool heeft bepaald  en deze zo laten staan als bij de migratie van de tool.

Laat in dit geval de aanspraakstartdatum leeg. Deze is niet meer van toepassing, omdat de work-around niet meer nodig is.

Aanpassingen maken om door te declareren
U kunt eventueel ook een aanpassing doen om door te declareren in dit geval. U blijft dan de aanspraakstartdatum als work-around gebruiken voor deze klacht, terwijl dit niet meer nodig is. We weten niet zeker hoe de zorgverzekeraar in de toekomst met de work-around omgaan. Ze hebben deze work-around tijdelijk geaccepteerd, maar in feite wordt er natuurlijk een aanspraakveld gebruikt voor iets wat daar niet voor bedoeld is. Om deze reden kunt u het beste crediteren en opnieuw indienen.

Hoe herkent u deze retoursituatie?
U krijgt retouren op een 001 traject waar reeds op gedeclareerd is. Als u kijkt in de zorgtraject declaratiegegevens tool van het 001 traject met de tool in het 008 traject, dan zult u zien dat de tool het correct probeert te berekenen.

In het 001 traject staat namelijk hetzelfde zorgtrajectnummer en dezelfde startdatum als bij de 008. Dit is ook meegegaan met de reeds afgekeurde declaraties.

Zoals je ziet in dit voorbeeld is echter ook de work-around gebruikt voor het koppelen van de 008 aan de 001 begin dit jaar. In deze situatie is dus:

  • het 001 traject aangemaakt op 27-02-2025 (zie veld start) en deze is niet aangepast.
  • Bij de aanspraakstartdatum is de startdatum van de 008 ingevuld, zodat dit door de zorgverzekeraar werd goedgekeurd

Wat gaat er mis in deze retoursituatie?
In deze situatie heeft de zorgverzekeraar voor de gedeclareerde behandelingen het volgende ontvangen:

  • Een startdatum van 27-02-2025
  • Een aanspraak startdatum van 09-12-2025 om het te koppelen aan de 008
  • Hetzelfde zorgtrajectnummer als bij de 008 (dit hing immers aan hetzelfde dossier).

——————————————————————————————— Na release van de tool

Wat ontvangt de zorgverzekeraar nu sinds de tool waardoor deze afkeurt?

  • Een startdatum van 09-12-2025
  • Een aanspraakstartdatum van 09-12-2025
  • Hetzelfde zorgtrajectnummer als bij de 008.

Ondanks dat we feitelijk hetzelfde aanbieden, is er dus alsnog een verschil in de meegezonden startdatum, door deze work-around.

Hoe kunt u dit herstellen, zodat het weer correct wordt aangeleverd?

Om te zorgen dat u de behandelingen weer kunt aanleveren kunt u er voor kiezen om de datum uit het veld “start” van de 001 in de tool in te vullen bij de tool, zoals hier:

De zorgverzekeraar zal vanaf nu weer dezelfde informatie ontvangen over dit traject.

2.1.3 Retouren waarbij de zorgtrajecttool ineens leeg is

Hoe herkent u deze retoursituatie?
U krijgt retouren dat het zorgtrajectnummer ontbreekt of onjuist is. U kijkt bij de patiënt en ziet dat er al gedeclareerd is op het traject waarop wordt afgekeurd. Als u in de zorgtraject declaratiegegevens tool kijkt geeft deze aan “er moet eerst een aandoening worden geselecteerd”.

Wanneer u de diagnosecode van dit traject opnieuw opslaat, zal de zorgtrajectdeclaratietool verschijnen, maar leeg blijven. Dit is logisch als u begrijpt hoe een zorgtrajectnummer wordt bepaald.


Wat kunt u doen?
U zou de ingediende behandelingen die al zijn goedgekeurd kunnen crediteren en de behandelingen opnieuw kunnen aanbieden. Dan worden deze allemaal aangeboden met een nieuw zorgtrajectnummer.

U zou er echter ook voor kunnen kiezen om een wijziging te doen in de bestaande trajecten. Dan kunt u door declareren zonder te crediteren. Met deze wijziging ga je door op het zorgtrajectnummer waarop de eerste behandeling al is goedgekeurd. Dit is geen probleem mits er niets in 2025 is gedeclareerd onder datzelfde zorgtrajectnummer voor een andere diagnosecode. Om dit zeker te weten moet u goed kijken in de trajectgeschiedenis. Dit is soms lastig, vereist wat handelingen voor de work-around en is dus foutgevoelig. Om deze reden is ons advies om te crediteren en opnieuw in te dienen.

Voor praktijken die dit liever aanpassen dan crediteren of voor prakijken die graag de logica begrijpen van wat er gebeurt, hebben we een uitgebreidere uitleg over wat er precies fout gaat bij deze retour en hoe u dit kunt aanpassen en kunt blijven indienen.

Deze uitleg volgt hier onder:


Hoe wordt het zorgtrajectnummer bepaald?
Het systeem maakt een zorgtrajectnummer op de combinatie startdatum + Diagnosecode + lichaamslocatie (links / rechts / links en rechts). 

Dus, als een patiënt komt voor de linkerknie vanaf 3 februari, dan maakt het systeem op basis van deze combinatie een zorgtrajectnummer.

Als er iets verandert aan de startdatum, diagnosecode of lichaamslocatie, dan verandert ook het zorgtrajectnummer op de achtergrond. Dit is ook de bedoeling, want als een patiënt ineens declaraties voor een rechterelleboog stuurt, dan ziet de zorgverzekeraar dat als een nieuw zorgtraject en verwachten ze een nieuw zorgtrajectnummer.

Het zorgtrajectnummer hing vóór de tool live ging op de achtergrond aan een dossier. Dit gaf problemen, want: 

  • U kunt aan een dossier meerdere trajecten koppelen met verschillende diagnosecodes.
  • Er kon maar één zorgtrajectnummer aan het dossier hangen.
  • Er werd dus niet een nieuw zorgtrajectnummer gegenereerd als u doorging in een bestaand dossier en de diagnosecode aanpaste. 

Wat houdt dit in voor de behandelingen die al zijn ingediend?
Deze behandelingen zijn ingediend op het zorgtrajectnummer dat voorheen aan doorlopende het dossier hing op de achtergrond. Alles wat aan dit dossier hing is met dit zorgtrajectnummer gedeclareerd.

U kunt zien welke trajecten er aan een dossier hangen door het dossier te openen en bij basisgegevens onderaan te kijken:

Vóór de migratie van de tool werden alle dossiers in deze situatie gedeclareerd onder hetzelfde zorgtrajectnummer, ook al zijn deze trajecten allemaal aangemaakt op andere diagnosecodes. Omdat het systeem nu met de tool correct per traject een zorgtrajectnummer bepaald los van het dossier, probeert deze correct een nieuw zorgtrajectnummer te maken bij de nieuwe diagnosecode en is de tool leeg.

In de historie van de tool kun je zien dat dit is gebeurd: bij de eerste gegevens van de tool staat het oude correcte zorgtrajectnummer dat aan dit dossier hing. Daarna is de lege registratie aangemaakt toen er opnieuw is geboekt:

Het zorgtrajectnummer waar deze declaraties op zijn ingediend was dus voor al deze trajecten hetzelfde tot de tool live ging. Na release van de tool, wil het systeem een nieuw zorgtrajectnummer voor de nieuwe klacht. Dit is in principe onnodig als er in geen van de oudere trajecten behandelingen uit 2025 zijn gedeclareerd. Voor 2025 werd het zorgtrajectnummer namelijk niet meegestuurd.

  • Als er in de andere trajecten behandelingen uit 2025 zijn gedeclareerd, dan moet u dus crediteren en opnieuw indienen. 
  • ALLEEN als er in de andere trajecten geen behandelingen uit 2025 zijn gedeclareerd, dan kunt u doorgaan op hetzelfde zorgtrajectnummer en de volgende work-around gebruiken:

De work Around
We willen het zorgtrajectnummer dat oorspronkelijk is meegestuurd met de declaratie weer gaan meesturen. Het nummer dat is meegestuurd met de gedeclareerde behandelingen vindt u in Details voor traject > Open de declaratiegegevens tool > klik op het kladblokje > Zie: Migratie.

Het lukt echter niet om deze terug te plakken in de tool, omdat het oude zorgtrajectnummer ook nog bij het vorige traject staat. U krijgt dan de volgende waarschuwing:

Hoe kunt u dit herstellen, zodat het weer correct wordt aangeleverd?
> Open het dossier dat aan het nieuwe traject hangt waarop u nu afkeuringen krijgt.
> Kijk bij basisgegevens in het dossier > onderaan de pagina > U ziet dat er meerdere trajecten zijn gekoppeld aan dit dossier. Kijk welke trajecten aan deze reeks hangen:

 

In het oude traject:
> Controleer of in deze trajecten behandelingen staan van 2025, zo ja? Dan werkt de work-around niet en kunt u beter crediteren.
> Navigeer naar deze oude trajecten en open hier de zorgtrajectdeclaratiegegevens tool.
> Klik op het kladblok
> Genereer voor al deze oude trajecten een nieuw zorgtrajectnummer met de knop “nieuw nummer genereren”

In het nieuwe traject:
> Ga naar de zorgtrajecttool in het huidige traject waarop de afkeuringen komen.
> Kopieer het zorgtrajectnummer dat u bij “migratie” ziet staan.


> Dit zal nu niet meer blokkeren, omdat het zorgtrajectnummer niet meer uit het dossier van 2024 hangt.
> Sla op.
U kunt de behandelingen in dit traject weer declareren met hetzelfde zorgtrajectnummer.