• INTRO
 • Bedrijf en product
  • Sandor Brouwer, algemeen directeur
  • Niels Rientjes, productmanager
 • Cijfers 2020
  • Cijfers 2020
 • (Bedrijfs)ontwikkelingen
  • Frans Rientjes, commercieel directeur
  • Persbericht juli 2020
 • COVID-19 en webinars
  • Denken in mogelijkheden
  • Implementaties in tijden van corona
  • Overzicht webinars 2020
 • Intelligence en 100% Cloud
  • Dit deelden wij in 2020 over
  • Zomer 2020: bewustzijnscampagne
 • DANKWOORD

JAAROVERZICHT 2020

Samen terugblikken en vooruitkijken

Inclusief de speerpunten voor 2021

 • Bedrijf en product
 • Cijfers 2020
 • (Bedrijfs)ontwikkelingen
 • COVID-19 en webinars
 • Intelligence en 100% Cloud
Bedrijf en product
Cijfers 2020

Uptime FysioOne

99,96%

Uptime FysioOne

99,96%

Aantal keer agenda opgevraagd

82.369.887

Aantal keer agenda opgevraagd

82.369.887

Gedeclareerde behandelingen (via VECOZO)

6.598.377

Gedeclareerde behandelingen (via VECOZO)

6.598.377

Gebruikers tweelaags authenticatie

4.068

Gebruikers tweelaags authenticatie

4.068

Transacties SpotOnMedics Financieel

1.271.042

Transacties SpotOnMedics Financieel

1.271.042

Geproduceerde loonstroken SpotOnMedics Personeel

22.920

Geproduceerde loonstroken SpotOnMedics Personeel

22.920

Nieuwe praktijken SpotOnMedics Intelligence

130

Nieuwe praktijken SpotOnMedics Intelligence

130

Webinar deelnemers (incl. opnames)

2.509

Webinar deelnemers (incl. opnames)

2.509

(Bedrijfs)ontwikkelingen
COVID-19 en webinars

Implementaties in tijden van corona

“Het virus is een accelerator voor online werken geweest.”

Overzicht webinars 2020

Online informeren en inspireren

Fysiotherapiepraktijken met een gerust hart overzetten van hun oude EPD naar het all-in-one platform van SpotOnMedics: dat is de taak van het implementatieteam. Bij die taak hoort veel contact met praktijkhouders en therapeuten. Als er één team is dat daardoor altijd onderweg was naar praktijken in heel Nederland, dan waren zij het wel. Tot maart 2020. Niet meer in de auto en op de praktijken, maar thuis, achter de laptop aan de slag. Ook daar leggen de vier leden van het team de lat hoog, steeds op zoek naar verbetering. We gingen met ze in gesprek. Hoe kijken Maurice, Tim, Eric en Rosanne terug op 2020?

Maurice van Dooren – coördinator implementatieteam

Maurice maakte in december 2017 de overstap van sportfysiotherapeut naar implementatie consultant bij SpotOnMedics. In het voorjaar van 2019 werd hij coördinator van het team.

“Door COVID-19 werd in maart opeens alles anders. Praktijken moesten de deuren sluiten, terwijl de planning voor de implementaties al was gemaakt. Samen zeiden we meteen: de implementaties moeten doorlopen, en net zo goed als bij een real life begeleiding. Tim en Eric, die de overstap van praktijken naar ons FysioOne platform verzorgen, zijn heel snel overgeschakeld naar digitaal werken. Dat vind ik echt superknap. Mijn hoogtepunt van 2020 is dan ook dat we het gewoon gefixt hebben met elkaar. In een moeilijke tijd hebben we snel kunnen schakelen uit wat we gewend waren, en toch veel praktijken geholpen om te werken met ons platform.”

“Het team bedenkt continu weer manieren om de implementaties beter en slimmer te maken. Als je dan vergelijkt hoe we in maart (tijdens de eerste lockdown, red.) online van start gingen en hoe we het nu doen… Neem bijvoorbeeld de Go Live dag, de eerste dag dat de praktijk werkt met FysioOne. Altijd een spannend moment. Onlangs had het implementatieteam met een praktijk afgesproken dat de praktijkhouder gedurende die dag in een aparte ruimte een laptop zou zetten met een live meeting met ons, zodat therapeuten de hele dag konden binnenlopen om hun vragen te stellen. Zoiets laat zien hoe innovatief het team is.”

“Voor ons is het virus dus een accelerator voor online werken geweest. Het voorkomt dat we teveel vasthouden aan een vertrouwde werkwijze. Een implementatie bestaat uit verschillende onderdelen, die elk om een andere benadering vragen. In een implementatie heb je momenten van sparren – samen met de praktijk kijken naar de meest ideale werkwijze, bespreken wat daarvoor nodig is – en momenten van adviseren, trainen en informatie geven – therapeuten leren werken met het systeem. Het afgelopen jaar hebben we geleerd dat voor het onderdeel van informatie geven digitaal gewoon hét medium is. Met sparren over processen in de praktijk daarentegen ben je afhankelijk van de praktijk en de personen; sommigen vinden het prettig om dit digitaal te doen, anderen niet. Daar passen we ons dus op aan. Wat ik zelf soms jammer vind aan het online werken is het gemis aan non-verbale communicatie. Soms voel je of er bij therapeuten onduidelijkheid of onzekerheid is over bepaalde onderdelen, dat gaat online moeilijk. Ik mis dan een digitale onderbuik.”

Tim Enters – implementatie consultant

Begin 2017 kwam Tim binnen bij het Klant Contact Center van SpotOnMedics. Twee jaar later startte hij als implementatie consultant.

“Voorheen reed ik heel het land door om praktijken te begeleiden van hun oude systeem naar FysioOne. Na de eerste persconferentie – alles op slot – moest ik dus snel schakelen en het implementatieproces op een andere manier vormgeven. Sindsdien is het eigenlijk allemaal online gegaan. Wat ik heel gaaf vond is dat ik in die eerste periode, van maart tot en met mei, toch een tiental praktijken volledig online heb geïmplementeerd. Er stapten dus ondanks alles praktijken over, en zij werken op dit moment ook gewoon heel goed met het systeem.”

“In de zomer, toen er versoepelingen kwamen, kon ik bij sommige van deze praktijken op bezoek gaan voor een evaluatie. Even samen zitten en bespreken hoe het gaat, waar ze tegenaan lopen, wat we kunnen verbeteren. Dat was erg leuk, ik mistte het fysieke contact toch wel.”

“Het implementatieproces is dus behoorlijk veranderd… Maar zeker niet alleen in negatieve zin. Wat mij bijvoorbeeld enorm opviel is reistijd. Voorheen zat ik soms op een dag wel twee uur in de auto om van praktijk A naar praktijk B te rijden. Door digitaal te werken tijdens de lockdown viel reistijd volledig weg, en kon ik veel efficiënter werken. Ik heb twee uur extra over: dat vertaalt zich natuurlijk uiteindelijk naar meer tijd om beschikbaar te zijn voor praktijken. Daarnaast bleek het, ook in de zomer, voor veel praktijken soms handig te zijn om afspraken online te organiseren, want het is laagdrempeliger. De sessies met het gehele team waren gemakkelijker in te plannen omdat therapeuten ze ook vanuit huis konden volgen.”

Eric Krommenhoek – implementatie consultant

Eric werd in mei 2020 onderdeel van het implementatieteam. Daarvoor was hij werkzaam als fysiotherapeut.

“Afgelopen mei maakte ik een carrièreswitch: ik was fysiotherapeut en ging aan de slag als implementatie consultant bij SpotOnMedics. Het inwerken op mijn nieuwe werkplek gebeurde dus tijdens de coronacrisis. Dat was soms op het rustige kantoor in Hoofddorp, maar ook veel online. Door het online werken voelde de afstand naar collega’s soms groter: je ‘stapt’ minder gemakkelijk op iemand af met een vraag. SpotOnMedics werkt natuurlijk met een heel kennisintensief platform, daarom is het als beginner fijn om soms face-to-face vragen te kunnen stellen. Gelukkig merkte ik ook dat SpotOnMedics innovatief en flexibel is. Het bedrijf kon de klap van het thuiswerken daardoor volgens mij goed opvangen.”

“Een persoonlijke mijlpaal van het afgelopen jaar was mijn eerste eigen implementatie bij een praktijk. Dat waren eigenlijk meteen twee praktijken tegelijk, die op dezelfde dag hun Go Live dag hadden. Op dat moment kon ik alle kennis die ik heb opgedaan tijdens mijn inwerktijd bij het Klant Contact Center, al het inlezen en het oefenen met FysioOne, tot uiting brengen. Dan zie je opeens heel duidelijk het resultaat van zo’n inwerkperiode. Daarna heb ik in 2020 verschillende praktijken veilig kunnen overbrengen naar ons platform, en voor 2021 staan er weer veel implementaties op de planning waar ik naar uitkijk.”

Rosanne Vergoossen – financieel implementatie consultant

Rosanne kwam eind 2017 binnen bij SpotonMedics als financieel specialist, en werd binnen een jaar daarnaast workflow manager. Sinds november 2019 is ze implementatie consultant voor SpotOnMedics Financieel.

“Mijn werk was in 2020 anders, maar niet per se door corona. Voorheen waren de financiële (boekhoudadministratie, red.) implementaties onderdeel van het team van SpotOnMedics Financieel, maar dat is eind 2019 losgekoppeld om er echt een aparte functie van te maken. Sindsdien ben ik onderdeel van het implementatieteam. Ik ben nu de persoon die het overzicht houdt over alle financiële implementaties. Voor praktijken is het ook handig: zij weten direct dat ze na de de opstart en trainingen in het eerste jaar bij mij kunnen aankloppen met hun vraagstukken.”

“Deze manier van het implementeren van SpotOnMedics Financieel is dus echt nieuw sinds 2020, en vanaf het begin deden we de relatief korte implementatiesessies al online. Er is in dat opzicht weinig veranderd sinds het coronavirus. Het enige verschil is dat ik sinds maart op de achtergrond soms kinderen hoor! Praktijkhouders en therapeuten volgen de training dan vanuit huis. Wat wél nieuw was door het coronavirus waren de webinars. Vanuit SpotOnMedics Financieel gaf ik webinars over debiteurenbeheer en herinnering-instellingen en over de pin module. Ook organiseerde ik een introductiesessie over SpotOnMedics Financieel. Zo’n webinar live geven – ze zijn nu op de Academy geplaatst – was een nieuwe stap in het afgelopen jaar.”

“Deze nieuwe functie bevalt me goed. Ik ben in direct contact met de praktijken, en weet meer wat er speelt. Wat ik leuk vind is dat je samen met de praktijken echt de beginfase ingaat voor SpotOnMedics Financieel, dus dat iedereen staat te trappelen om te beginnen. Praktijken zijn enthousiast én ze vinden het heel spannend, dus het is mijn taak om ze vanuit daar mee te nemen naar een nieuw boekhoudplatform. Ik help ze met de opstart en check na een tijdje hoe het met ze gaat. Het is fijn om op die manier samen te werken. Ik ondersteun de maatschap of directie en therapeuten van de praktijk: daardoor geef ik ze meer administratief gemak en dagelijks inzicht, wat zich uiteindelijk vertaalt naar meer tijd voor de patiënt.”

Evenementen zijn voor SpotOnMedics een belangrijke weg naar ontmoeting. Via eigen events als het Gebruikersevent of de Secretaressedag, branche events als de Dag van de Fysiotherapeut en scholingen in onze FysioHub van onder andere Wittemeer Academy en FysioTopics staan we doorlopend in direct contact met de fysiotherapeuten.

Sparren over ontwikkelingen in de branche, luisteren naar wensen voor het platform, ruimte maken voor co-creatie en innovatie… Begin 2020 moest dat plotseling in een andere vorm. Creativiteit en flexibiliteit werden op de proef gesteld: hoe brengen we zulke ontmoetingen van offline naar online? In april werd onze eerste webinar reeks aangekondigd, waarvoor binnen 5 dagen 500 aanmeldingen binnenkwamen – een succes. De resterende maanden van 2020 organiseerden we doorlopend webinars. Ze zijn allemaal terug te kijken op de SpotOnMedics Academy.

Tip: klik op de oranje links voor de webinar opnames.

Webinars terugkijken: FysioOne

Basisgebruik FysioOne
30 april 2020
In dit webinar vertelt implementatie consultant Tim Enters over de basisfunctionaliteiten van het FysioOne platform. Nuttig voor praktijken die net zijn overgestapt op FysioOne, een opfrisser nodig hebben of net een nieuwe medewerker in dienst hebben genomen.

Checklist van instellingen in FysioOne
12 mei 2020
Maakt uw praktijk wel maximaal gebruik van FysioOne? Met deze uitgebreide check van uw FysioOne omgeving loopt u samen met implementatie coördinator Maurice van Dooren de belangrijkste instellingen door. Er wordt gekeken naar process (aanmelding, verslaglegging, declaratie) en people (aanmelding, verslaglegging, abonnementen en cijfers van bijvoorbeeld rendement of wachttijd). Zo haalt u alles uit het FysioOne platform.

Optimale automatisering in FysioOne EPD
19 mei 2020
Hoe maakt u met optimale efficiëntie gebruik van FysioOne? Deze sessie is gericht op de automatische flow van de aanmeldingsprocedure van de patiënt, de verslagleggingsprocedure met zorgplannen en rapportage en de manieren om deze automatische flow in te richten. Handig voor key-users en kwaliteitsmanagers die al langer met FysioOne werken en efficiënter aan de slag willen in de praktijk.

Jaarovergang SpotOnMedics FysioOne 
23 december 2020
In dit webinar informeren wij u uitgebreid over de jaarovergang van 2020 naar 2021 in SpotOnMedics FysioOne. Na afloop van het webinar kunt u de benodigde acties zelfstandig doorvoeren in uw FysioOne omgeving.

Webinars terugkijken: SpotOnMedics Financieel

SpotOnMedics Financieel introductie
14 oktober 2020
Een webinar voor geïnteresseerden in SpotOnMedics Financieel. Rosanne Vergoossen (financieel implementatie consultant) vertelt u hoe SpotOnMedics Financieel uw praktijk ontzorgt én actueel inzicht biedt. Hoe werkt de koppeling met FysioOne? Hoe wordt de boekhouding geautomatiseerd? Hoe werken onze specialisten met u samen? En hoe ziet een mogelijke overstap eruit?

De basis van SpotOnMedics Financieel (Yuki)
7 mei 2020
In dit webinar gaan we terug naar de basis van Yuki, het financiële service platform dat geïntegreerd is met het FysioOne EPD. Een sessie voor gebruikers van SpotOnMedics Financieel die net zijn overgestapt, die behoefte hebben aan een opfriscursus of die een nieuwe administratief medewerker in de praktijk hebben. Nog niet gestart met SpotOnMedics Financieel? Dan is het webinar dat dient als introductie van SpotOnMedics Financieel geschikter.

Debiteurenbeheer en herinneringen instellen in Yuki
14 mei 2020
Financieel implementatie consultant Rosanne Vergoossen loopt het debiteurenbeleid en de mogelijkheden in Yuki stap voor stap met u door. Met de kennis van dit webinar houdt u uw DSO (Days Sales Outstanding) zo laag mogelijk.

Pinlijsten in FysioOne en Yuki
19 mei 2020
Als u werkt met SpotOnMedics Financieel kunt u gebruik maken van de pinlijst-module voor het aanleveren van pintransacties van baliefacturen. Tijdens dit webinar bespreken we de werkwijze voor het aanleveren hiervan, om voor de pintransacties samen te werken aan een correcte en volledige boekhouding.

Jaarovergang SpotOnMedics Financieel en Personeel 
23 december 2020
In dit webinar vertellen SpotOnMedics professionals uitgebreid over de jaarovergang van 2020 naar 2021 in SpotOnMedics Financieel en SpotOnMedics Personeel.

 

Webinars terugkijken: SpotOnMedics Personeel

SpotOnMedics Personeel introductie
8 oktober 2020
Een webinar voor geïnteresseerden in SpotOnMedics Personeel. Monique Bouman (personeel- & salaris specialist) legt uit hoe SpotOnMedics Personeel uw praktijk ontzorgt. Ze neemt u mee in het digitale systeem en de vele voordelen ervan.

Jaarovergang SpotOnMedics Financieel en Personeel 
23 december 2020
In dit webinar vertellen SpotOnMedics professionals uitgebreid over de jaarovergang van 2020 naar 2021 in SpotOnMedics Financieel en SpotOnMedics Personeel.

 

Webinars terugkijken: SpotOnMedics Intelligence

De verbinding tussen FysioOne en SpotOnMedics Intelligence
20 mei 2020
Data, rapportages en overzichten: waar FysioOne eindigt start SpotOnMedics Intelligence. In dit webinar kijken we eerst naar de data in FysioOne, en nemen we de diverse overzichten en rapportages  door. Daarna gaan we door naar Intelligence. Welke inzichten kunnen we halen uit het Clinical Intelligence dashboard en het Kwaliteitsdashboard? Na dit uur weet u hoe FysioOne en SpotOnMedics Intelligence van elkaar verschillen én hoe ze elkaar ondersteunen.

Data driven audits: data & analytics in de fysiotherapie
23 september 2020
Met behulp van SpotOnMedics Intelligence kunnen zowel interne als externe audits gefaciliteerd worden. Tijdens dit webinar nemen HCA auditeur Han Kingma en SpotOnMedics’ data scientist Monique Rientjes u mee in de mogelijkheden en de toegevoegde waarde van audits met ondersteuning van data

Webinars terugkijken: strategie, marketing en ondernemerschap

Ondernemen in de fysiotherapie
13 mei 2020
Frans Rientjes, commercieel directeur van SpotOnMedics, deelt in deze webinar zijn kennis over en ervaring met de Nederlandse fysiotherapiemarkt. Hij neemt u mee in de micro, meso en macro ontwikkelingen en vertelt meer over benchmarking tussen praktijken. 

Maak je eerste online nieuwsbrief
14 mei 2020
FysioOne is een goede bron van de benodigde data om nieuwsbrieven te kunnen versturen, maar het is geen e-mailmarketing programma. MailChimp, een populair marketingplatform voor online nieuwsbrieven, is dat wel. In dit webinar legt SpotOnMedics’ online product marketeer Lisanne Reurekas stap voor stap uit hoe u een aantrekkelijke nieuwsbrief kunt ontwerpen in MailChimp.

Een strategie voor de praktijk, waar begin ik?
6 mei 2020
Samen met Dani Hemelrijk, strateeg en eigenaar van Mind your market, kijken we naar de ingrediënten van een succesvolle strategie in de fysiotherapie. Wat is een organisatiestrategie precies, wat is het doel ervan? En wat zijn de randvoorwaarden om de strategie tot een succes te maken? Bekijk als vervolg hierop ook andere webinar van Dani Hemelrijk, ‘Wat is (jouw) organisatie identiteit?’.

Wat is (jouw) organisatie identiteit?
8 december 2020
In samenwerking met Mind your market presenteren we een webinar over organisatie identiteit. Wat is het precies? Waarom is het zo belangrijk voor uw fysiotherapiepraktijk? En hoe verhoudt dit zich tot een volledig strategisch plan? Strateeg Dani Hemelrijk deelt zijn kennis en geeft praktische tips. Als aanvulling kunt u ook het andere webinar van Dani Hemelrijk, ‘Een strategie voor de praktijk, waar begin ik?’, bekijken.

Corona en tóch investeren in de toekomst?
26 november 2020
Een webinar als inspiratiesessie. Bas Wolbert (eigenaar Wolbert Fysio, Uden) vertelt over zijn unieke ondernemersstrategie gedurende de corona pandemie. Uden, waar de praktijk van Bas gevestigd is, werd afgelopen voorjaar zeer hard geraakt door het coronavirus. In korte tijd investeerde Bas Wolbert in een multidisciplinair coronateam en lanceerde hij het initiatief Coronazorgteam.nl. Laat u inspireren door het verhaal van deze ondernemer.

Masterclass ABN AMRO: overnemen of starten van een fysiotherapiepraktijk
28 september 2020
Droomt u van een eigen fysiotherapiepraktijk, maar weet u niet precies wat er allemaal bij een praktijkovername of het starten ervan komt kijken? ABN AMRO vertelt het u, samen met partners VvAA en SpotOnMedics, in de webinar ‘Overnemen of starten van een fysiotherapiepraktijk’. U leert welke stappen u moet nemen in het overname- of starterstraject en er wordt stilgestaan bij mogelijke valkuilen.

Webinars terugkijken: overige functionaliteiten en integraties met businesspartners

De module: online inplannen
27 augustus 2020
Met de module Online inplannen kunnen uw patiënten zelfstandig en 24/7 een afspraak inplannen via uw website. De module communiceert met uw FysioOne Agenda en houdt dus rekening met de beschikbaarheid van uw fysiotherapeuten. Bent u benieuwd naar de (nieuwste) mogelijkheden van deze module? En of u deze al optimaal benut? Met dit webinar wordt u volledig op de hoogte gebracht.

Uw praktijk 100% in de cloud
30 september 2020
Een webinar voor iedereen die interesse heeft in volledig online en veilig werken met 100% Cloud. Stan Megens (Google specialist van onze businesspartner Everclouds) schetst met het ideale toekomstbeeld voor uw praktijk, waarmee u de informatiebeveiliging goed regelt, werkplekbeheer vereenvoudigt en kosten bespaart. Waarom is werken in de cloud zo veilig, wat verandert er dan voor uw medewerkers? En wat kan uw praktijk hiermee besparen?

Ontdek (de koppeling met) Physitrack
22 oktober 2020
De mogelijkheid tot behandelen op afstand was in 2020 belangrijker dan ooit. Physitrack (businesspartner SpotOnMedics) is wereldleider in het digitaal ondersteunen van patiënten met beveiligde videoconsults, meer dan 2.000 oefenvideo’s en de gratis PhysiApp voor patiënten. Benieuwd? In dit webinar vertelt Marieke Van den Wall Bake (Physitrack NL) u alles over de mogelijkheden van Physitrack binnen uw SpotOnMedics FysioOne omgeving.

 

Extra: podcast over eHealth
In oktober werd onze FysioHub in Hoofddorp door Talking Physio omgetoverd tot podcast studio. Samen met Physitrack, Zilveren Kruis, FysioExpert en diverse gastsprekers discussieerden we over eHealth binnen de fysiotherapie. Heeft u de podcast ‘Videoconsult: van gimmick naar volwaardige behandeling’ al geluisterd?

Intelligence en 100% Cloud